Rubrika “O kolesih” je namenjena predvsem gorskim kolesom – mountainbike. Rubrika je bila napisana leta 2008 in ne spremlja tehničnih posodobitev (29″ in 27,5″ kolesa, novejša prestavna razmerja, itd.). Več testov in nasvetov boste našli v raznih kolesarskih revijah, forumih ali spletnih straneh.

Za kolesarjenje po naravi (za vožnjo čez drn in strn)so najbolj primerna gorska kolesa (mountain bike) in sicer  kolesa za XC -cross country. Zadnje čase so popularna tudi treking kolesa, ki imajo večja kolesa od gorskih – gorska kolesa imajo premer koles 26 inch, treking pa 28 inch. Vendar so ta treking kolesa bolj primerna za asfalt, saj so ponavadi opremljena z tankimi hitrimi gumami. Gorska kolesa so po naravnih poteh tudi lažje vodljiva kot treking kolesa. Priporočam gorsko kolo z prednjim vzmetenjem (hardtail ali trdak), in sicer zato ker to vzmetenje pobere vse tiste neudobne vibracije, ki nastajajo po razgibanem terenu.Pri kolesih brez vzmetenja (popolni trdak), se te vibracije prenesejo na naše roke, ki izdatno trpijo zaradi tega. Polno vzmetena kolesa (full suspension) so bolj namenjena spuščanju po hribih in doseganju velikih gravitacijskih hitrosti, so pa tudi primerna za turo po naravi, seveda so dražja za 500-1000 Eurov od podobno opremljenih hardtailov.

my bike - sfrizirani Focus Black Forrest '04

moj stari bike – sfrizirani Focus Black Forrest

Cene gorskih koles se začnejo od skromnih 200 Eur pa do…cene dobrega rabljenega avtomobila. Na ceno v veliki meri vpliva osnovna oprema kolesa (menjalnik, prestavne ročice, zavore) in material iz katerega je sestavljeno kolo:CrMo,aluminij, karbon, titan -zadnje čase so aluminijasti okvirji cenovno že zelo pristopni.. Cene v prikazani tabeli so okvirne za prednje vzmeteno kolo z navedeno opremo.

Shimano

altus

acera

alivio

deore

LX

XT

XTR

SRAM

3.0

4.0

5.0

7.0

9.0

X.0

Cena-Eur

200

300

500

600

800

1500

2500

Disc zavore so boljše, ampak tudi dražje. Ločimo jih na mehanske (cenejše) in hidravlične (dražje, bolj učinkovite).Za rekreativno kolesarjenje po nižini zadoščajo navadne zavore (že nekaj let so to V-Brake zavore). Novo kolo pri trgovcu seveda preiskusite. Nasplošno pa so na okvirjih zapisane velikosti v colih; Približo to gre takole: 16 colov je veličina za človeka višine 160 cm, 17 colov za višino 170 cm, itd. Za bolj točne izmeritve pa boste malo še pobrskali po internetu. Vendar to še ni vse – tu so še vilice; priporočam hod 80-100 mm, na trgu je kar nekaj priznanih znamk: Fox, Manitou, RockShox, Marzocchi, itd.

Za več informacij priporočam ogled spletnega svetovanja o nakupu gorskega kolesa na linku: Kako postati gorski kolesar?  in nasvetih spletne strani KGK Volja

pa še od spredaj

pa še od spredaj

Advertisements