Po železni zavesi-Iron Curtain

Opis: Lendava-Lendavske gorice-Piramida-Nagy Tenke-Lendvadedes-Tornyiszentmiklos-gorice nad vasicami Pince,Dolina in Čentiba-Lendava

Pot: 35 km, 700 višincev, makadam, trava, asfalt

Obvezno: gorsko kolo, rezervna zračnica, osebni dokument, fizična kondicija

Zemljevid-track: http://www.gpsies.com/map.do?fileId=heyaxfcdobpogmoi

Foto-report!

VIDEO-predstavitev:

Kolesarska tura po železni zavesi nas bo popeljala po Lendavskih goricah (vinogradih) in goricah nad mestom Lenti. Tura je primerna samo za gorska kolesa in zahteva kar nekaj kondicije. Podroben opis ture z zemljevidi najdete v foto-reportu.

razgled v smeri Lendave

Začnemo v Lendavi z vzponom po Lendavskih goricah mimo kapelice Sv.Trojice do najvišjega vrha Piramide, kjer takoj zavijemo v smeri nekdanje karavle in se spustimo navzdol.

dowhill po goricah?

V Lendavskih goricah

V Lendavskih goricah

Pri mejnem kamnu zavijemo v gozd in sledimo single-tracku, ki nas pripelje do mejnega kamna 487, zavijemo levo in prestopimo mejo. Gremo po glavni poti, čez 3 km nas čaka kolesarska steza v desni smeri in se spustimo v Lendvadedes. Gremo direktno skozi mesto, mimo male kapelice, po prvotnem šoku 100 m izredno strmega vzpona, nas čaka 2-3 km normalnega lepega vzpenjanja. Prispem na vrh goric nad Lendvadedesem, ki je idealen za počitek in uživanje v panoramskem razgledu.

vrh goric nad Lendvadesem

vrh goric nad Lendvadesem

Sledi spust in avanturistično potepanje po grebenih hribovitih gozdov. Pot je težko opisati. Če bo kdo želeli se mi naj oglasi in grem za vodiča. Čez 4-5 km se spustimo v Tornyiszentmiklos in prestopimo mejo v vasici Pince. Pri kapelici sredi vasice zavijemo desno in se spet začne vzpon, ki nas prejkoslej pripelje na vrh goric nad Pince, sledi strm spust v Dolino-Orešje, Ob križu v Dolini zavijemo desno v smeri nekdanje črpalne platforme, tu nas čaka strm in naporen makadamski vzpon. Na vrh zavijemo levo in iščemo pot, ki nas bo po ozki t.i. »bob-stezi« pripeljala v Čentibo in nazaj na štartno-ciljno mesto.

kolesarjenje v gozdu Orešje

kolesarjenje v gozdu Orešje

Turo po železni zavesi smo skupinsko izpeljali prvič v maju 2008, takrat se nas je zbralo kar 6 neutrudnih junakov. Turo smo ponovili oktobra 2009, ko nas je bilo že kar 10 mtb-avanturistov. Turo večkrat vozimo v sklopu organiziranih kolesarskih tur s strani Turističnega društva Palinka Čentiba.

Vabilo Maj 08

Vabilo Maj 08

Železna zavesa (Iron Curtain) je politični izraz za simbolično, ideološko in delno fizično mejo, ki je razdelila Evropo v času hladne vojne na dva dela: na kapitalistične zahodne (Nato pakt) in socialistične vzhodne države (Varšavski pakt). Železna zavesa je poleg ideološke pregrade predstavljala tudi gospodarsko, jezikovno in kulturno bariero. SFRJ (Socialistična Federativna Republika Jugoslavija) je bila na socialistični strani železne zavese dejansko le do leta 1948, ko je prišlo do spora s Sovjetsko zvezo t.i..spor Informbiro med Stalinom : Titotom. Kasneje so se jugoslovanske meje proti zahodnjaškim (Nato) sosedam čedalje bolj odpirale.V času spora s Stalinom so se meje železne zavese z Jugoslavijo zelo okrepile; na jugoslovansko-madžarski meji so bile postavljene protipehotne mine, okrepile so se vojaške straže, neredko je prišlo tudi do strelskih obračunov med mejnima vojskama. Z razpadom vzhodnega bloka v 90-ih letih, se je hkrati tudi razpadla strogo varovana železna zavesa. Desetletje pozneje sta Slovenija in Madžarska stopila v Evropsko Unijo, decembra 2007 pa v skupno shengensko cono, meje so padle. Ko kolesarimo po železni zavesi občasno naletimo na kakšen skriti vojaški bunker, ki nas spomni na nekoč napete razmere na tem mejnem področju.

potek železne zavese

potek železne zavese

Objave v medijih: Polet 04/2019

Objave v medijih: Lendava-on.net 04/2019

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s