Opis: Lendava-Trimlini-PetišovciZatak-Benica-Murska šuma-in nazaj

Pot: 36 km, srednje zahtevno, večinoma makadam in travnate poti

Obvezno: Gorsko ali treking kolo, osebni dokument

Zemljevid-track gps 

FOTO-Report! Reportaža TDPalinka!!  

Kolesarska tura po Murski šumi nas bo odpeljala v neposreden objem narave, zato prosim, da pustite za sabo le sledi koles in nobenih smeti. Na poti pogosto lahko srečamo tudi divjad – jelene, srne, lisice, zajce, štorklje, čaplje itd. Opisana tura je bila uporabljena leta 2007 kot mountain bike trasa Panonskega maratona treh dežel.

Naša kolesarska tura se začne pri hotelu Lipa v Lendavi; kolesarimo po desni obali reke Ledave, v Trimlinih prečkamo mostiček in nadaljujemo pot po levi strani obale, v Petišovcih-Zatak prestopimo nazaj na desni breg Ledave, in nadaljujemo do vasice Benica (cca. 7-8 km od starta), kjer se lahko spočijemo na mostu čez Ledavo, po desni strani obale se zapodimo po gozdni poti kar v gozd. Tu se šele začne zabava! Po cca. 10 km od starta naletimo na zapuščeni karavlo iz časov SFRJ, odkoder se kar zapeljemo na nasip reke Ledave. Moram pa omeniti, da je nasip v poletnih mesecih včasih zaraščen z visoko travo (do 2 m) in takrat le pogojno prehoden. Košnja nasipa poteka po neki nedoločeni periodiki.

Na nasipu so table, ki označujejo oddaljenost od točke 0 – ta točka se nahaja neposredno ob sotočju reke Ledave in reke Kerke; od zapuščene karavle je točka 0 oddaljena 6,5 km.

No, in končno smo prispeli do točke 0, ki je bila cilj naše poti. Cca. 100 m pred točko 0 se nahaja njiva; ko jo prečkamo, pridemo na makadamsko pot, po tej poti se vračamo, vmes nas pot zanese globlje v Mursko Šumo, če se držimo glavne (največje) makadamske poti, se po cca. 7 km od točke 0 znajdemo pri “glavnem vhodu” v gozd in se počasi vračamo skozi Benico, Zataka do izhodiščne točke.

mrtvice reke Mure

mrtvice reke Mure

Lahko pa si vmes privoščimo tudi malo avanturizma, v Murski šumi na poti nazaj lahko na več mestih zavijemo na levo in se znajdemo bo reki Muri. Ob Muri so zelo lepi kraji za počitek in popolni odklop. Moramo edino biti pozorni na table, ki označujejo državno mejo SLO-CRO.

po stranskih poteh

Mountain bike - Murska Šuma

še en “prazgodovinski” posnetek (22.07.2007) iz mountainbike trase 4. Panonskega maratona treh dežel:

Reportaža v spletnem Poletu!

Murska šuma