Gozdovi južne Zale

Opis: Lendava-Pince-Tornyiszentmiklos-Dobri-Tormafolde-Vetyemi Osbukos-Budafai Arboretum-Bazakeretye-Kistolmacs-nazaj po isti poti

Pot: cca. 80-90 km, asfaltirana cesta in kolesarska pot, srednje-zahtevno

Obvezno: gorsko ali treking kolo, osebna izkaznica

Zemljevid v eno smer Kistolmacs-Lendava

Foto-report!

Opisana kolesarska pot je del označene madžarske kolesarske trase, ki poteka po gozdovih južne županije Zala (Del-Zalai-Erdo-Taj). Pot je zelo lepa in je primerna za celodnevno kolesarjenje, peljemo se skozi širne bukove gozdove, na poti lahko obiščemo Arboretum ali se skopamo v jezeru Kistolmacs. Ob poti bomo tudi naleteli na ozkotirno železnico, ki poleti prevaža turiste, izven sezone pa služi gozdarjem za delo. Najlepše je tukaj jeseni, ko se širni gozdovi pisano obarvajo, mi pa se peljemo skozi skrite in pisano obarvane hribe in doline. Tura je nekoliko daljša, zato zahteva tudi nekaj več kondicije in dovolj pijače v bidonih.

 

kam pa zdaj?

kam pa zdaj?

Z Lendave krenemo proti mejnemu prehodu Pince-Tornyiszentmiklos in nadaljujemo do vasice Dobri, ko jo zapustimo zavijemo levo v smeri Tormafolde. Po 15-16 km pridemo do cerkvice in naletimo na tablo »Centrale-Vetyemi Osbukos«, ki nas usmeri na desno pot. Pred nami se že bohotijo širni bukovi gozdovi, ki so del naravnega parka in pragozda Vetyemi Osbukos. Kolesarimo mimo gozdarskega kompleksa, kjer nas oblajajo privezani kužki, naletimo na kolesarsko tablo z zemljevidom, prestopimo včasih spuščeno rampo in nadaljujemo kolesarjenje po ozki asfaltirani stezi. In tukaj se začne najlepši del poti. Naslednjih 11-12 km se vozimo po mirnem bukovem gozdu, obkrožajo nas visoka drevesa, svež zrak in popolni gozdni mir. Pot se na začetku dviguje 3-4 km, vendar smo na koncu nagrajeni z 3 km spusta.

Prispemo blizu vasice Kiscsehi na glavno cesto, jo prečkamo in naletimo spet na kolesarsko tablo z zemljevidom, sledimo označbam za Budafai Arboretum. Asfaltirana cesta, ki je v precej slabem stanju, se vzpenja, na vrhu hriba lahko zavijemo desno in si ogledamo Arboretum v katerem je nešteto vrst različnih dreves.

Širni bukovi gozdovi

Širni bukovi gozdovi

Nadaljujemo pot v smeri vasice Bazakeretye, kjer v centru zavijemo desno in po številnih vzponih in spustim končno prispemo do jezera Kistolmacs. Kraj je idealen za počitek, sproščanje ali kopanje. Ob jezeru je nekaj lokalov z hrano in pijačo. Po počitku se vračamo po isti poti, kot smo prišli.

PANORAMA_madzarska_delzala_001_resize

ob jezeru Kistolmacs

Naj omenim, da tisti turistični ozkotirni vlak tudi pelje do sem, po nakupu vozovnice, naložimo kolesa in se lahko z njim vračamo do Lentija. Urnik vožnje vlaka najdete na: http://www.zalaerdo.hu/

Zemljevide in več fotografij najdete v Foto-reportu. 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s